Óvodások Országos Sakkbajnoksága 2012

Megrendeztük, megnyertük! :)

Részletes eredmények FIÚK
Részletes eredmények LÁNYOK

Soha ilyen sok ovis gyerek egy versenyen nem ült még asztalhoz. S a kiemelkedő létszámú és színvonalú ovis mezőnyben a rendező Barcza – Sakk-Ovi csapat ígéretes játékosa Orbán Gyula János szerezte a fiú bajnoki címet, s a lányok között is holtversenyes első lett a “hazai” Sulyok Eszter, egyedül Karácsony Katát engedve egy hajszállal maga elé.

Rekord létszám volt az idei óvodások sakkbajnokságán! Több, mint 70 óvodás, és és még néhány kísérő versenyző ült asztalhoz az idei első “igazán téli” napon. Sok-sok elszánt szülő és gyerek indult útnak több száz kilóméterről is, igazán komoly rangot adva ezzel 12 éve elindított kis versenyemnek :) Ezúton is köszönöm nekik. A verseny rangját pedig a Kőbányai Kőrösi Kulturális Központ által nyújtott kellemes körülmények csak tovább emelték :)

Az ovis korosztályban csoda lenne, ha mindenki profi lenne, idén is a “ki nem játszott még sakkórával” kérdésre több, mint 20 kéz lendült a magasba, úgyhogy biztos, hogy az ovisok egy jelentős része most is ezt a versenyt választotta első próbának. S remélhetőleg a sok hasonlóan kezdő ellenfél miatt az induló sikerélményt is meg tudták szerezni a folytatáshoz!

Ez a mi “kis” saját versenyünk, a Paktom bt Sakk-Ovi a főrendező a kőbányai székhelyű Barcza Gedeon SC által támogatva amióta csak létezik ez a rendezvény, s létszám tekintetében idén is kitettünk magunkért. A mezőny negyede saját nevelésű – többnyire kőbányai újoncból állt, s további kb. tucatnyi gyereket tett ehhez hozzá szintén kőbányai KSC is, tehát a “helybéli” mezőny igazán népes volt. S további számos budapesti gyerek mellett jöttek résztvevők Szentendréről, Tökről, Pátyról, Fótról, Tapolcáról, Ajkáról, Rácalmásról, Dunaújvárosról, Gödöllőről, Pilisvörösvárról, Kisújszállásról, Kecskemétről, Keszthelyről, Kaposvárról, Szegedről, Nagykozárról, Debrecenből, Hajdúböszörményből, Győrből, Szombathelyről, Orosházáról, Kisvárdáról (a teljesség igénye nélkül) szóval, igazán az egész országból!

De nem csak létszám, hanem eredmény tekintetében is sikeresek voltunk az idei bajnokságon: a korábbi éveknél is nagyobb létszámú és erősebb mezőnyben lett bajnok a saját nevelésú Orbán Gyula János 6,5 ponttal. Messziről jött vetélytársait küldve maga mogé szoros csatában:

1. Orbán Gyula János 6,5 p. (Budapest), Eszterlánc Magyar-Angol Montessori Óvoda; Barcza -Sakk-Ovi
2. Lenvai Olivér 6p(Győr) Csigabiga Palota
3. Járó Benjámin 6p(Nagykozár) Napköziotthonos Óvoda
4. Vida Áron 5,5p(Budaörs) Farkasréti Pagony Óvoda
5. Venter Ádám 5,5p (Hajdúböszörmény) Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája
6. Janecskó Pál 5p(Kisvárda) Szent László Katolikus Óvoda (összesen 55 fiú résztvevő)

Részletes eredmények

A lányok mezőnye viszont “helyben” volt sikeres! Bár többen – inkább a felnőttek, edzők – féltették őket a fiúktól, így külön mezőnyben mérkőztek, a legjobbak sok más versenyünkön már bizonyították, hogy a fiúk között is élmezőnyben lettek volna. Így viszont a 17 lány egymással harcolta végig a 7 fordulót, s erős kőbányai siker kerekedett:

1. Karácsonyi Kata 6p (Budapest, X.), Zuglói Hétszínvirág Óvoda, KSC
2. Sulyok Eszter 6p (Budapest, X), Mászóka Óvoda, Barcza – Sakk-Ovi
3. Palczert Hajnalka 5p (Budapest, X), Micimackó Kuckója Magánóvoda
4. Gaál Zsóka 4p (Ajka), Központi ovi
5. Tóth Nikoletta 4p (Budapest, X) Aprófalva óvoda
6. Hegedűs Luca 4p (Rácalmás), Etalonsport (összesen 17 lány résztvevő)

Részletes eredmények